Timpul, locul si mediul in care ne nastem ne modeleaza personalitatea, felul de a fi, de a gandi si de a ne pronunta. Evoluatia da nastere unor generatii din ce in ce mai inteligente, insa nu intotdeauna mai sanatoase. Tot ceea ce ne inconjoara are un impact grandios asupra felului in care vietile noastre se desfasoara, iar generatiile au fost, sunt si vor fi in continuare foarte diferite intre ele luand in calcul aceste circumstante. Stim ca v-ati intrebat de multe ori de ce nu ne intelegem cu cei mai batrani sau cu cei mai tineri. Well, diferenta dintre generatii isi spune intotdeauna cuvantul. Si conform ‘THE FASHION BUSINESS MANUAL’ by FASHIONARY, avem patru generatii in prezent care se afla intr-o interactiune continua.
BABY BOOMERS (1946-1964)
Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, rata de nastere a crescut considerabil. Acest boom a dat nastere generatiei post razboi si anume, baby boomers. Cei despre care se spune ca sunt motivul unei economii longevive. Sunt cei care au crescut in prosperitate, departe de frica unui alt razboi. Spre deosebire de parintii lor (The Greatest Generation) cei care au trecut prin Marea Criza Economica (1929-1933), boomers au devenit cei mai mari consumatori. Divizia lor consta in cheltuirea si ultimului ban castigat. Tocmai toate acestea au alimentat cresterea economiei si a consumerismului foarte mult. Au nostalgia vremurilor bune, insa accepta evolutia si schimbarile generatiilor urmatoare cu usurinta.
Baby Boomers:
– au cunoscut optimismul si prosperitatea nationala mai bine decat oricine
– au cunoscut tarziu tehnologia, insa o accepta si o folosesc
– au fost martorii asasinarii Presedintelui John F. Kennedy si cea a lui Martin Luther King
– au reusit sa trimita un om pe Luna
– au initiat Miscarea petru Drepturile Civile
Cat depsre personalitati, putem sa-i mentionam pe Oprah, Madonna, Michael Jackson, Tommy Hilfiger, Steve Jobs, Bill Clinton.
GENERATIA X (1965–1979)
Generatia cu cei mai multi lideri. Sunt cei care in prezent conduc cele mai multe business-uri din lume, datorita faptului ca sunt cei care au prins cei mai drastici ani ai educatiei. Educatia a fost unul dintre cele mai importante aspecte ale acestei generatii. Mai mult de 60% au urmat invatamantul superior.
Adolescenti ai celor mai libertini ani, anii `70 si adulti in anii `80, si-au petrecut majoritatea timpului luptand pentru drepturi, insa nu au reusit sa concretizeze nimic. Au fost prizonierii unei anxietati sociale, financiare si sexuale masive.
Generatia X:
– au fost martorii caderii Zidului din Berlin
– au cunoscut era in care veniturile intr-o familie provin din ambele parti
– au stagnat din punct de vedere al economiei, in deosebi de parintii lor, baby boomers
– au crescut cu tehnologia raw, email-ul este un lucru sfant pentru ei, vad tehnologia ca pe un mijloc confortabil de exploatat.
Putem sa descriem usor Generatia X printr-o poza cu cast-ul faimosului serial Friends, insa ii vom mentiona si pe George Clooney, Eddie Murphy, Jon Bon Jovi, Jim Carrey, Michael Jordan.
GENERATIA Y – MILLENIALS (1981-1995)
Viata lor a fost construita in jurul tehnolgiei. Social media este un aspect foarte important din viata lor, iar replica „let me take a selfie” a fost inventata de ei. Generatia care se invarte in jurul propriului eu, orientati catre sine si numita una dintre cele mai egoiste si narcisite generatii. Tocmai de asta au fost numiti si Generation Me. Valorile lor sunt diferite fata de cele ale generatiilor precendente, banii, imaginea si faima fiind valorizate la un nivel excesiv.
On the positive side, Generatia Y isi intinde orizonturile mult mai mult, sunt cei care lupta pentru egalitate, LGBT, auto-expresivitate, liberalism si sunt cei mai receptivi noilor idei. Astfel fiind si generatia care trece cat mai usor de la un job la altul. Foarte optimisti, cred cu tarie ca o sa-si atinga telurile materiale facand abstractie de criza economica.
Millenials sunt cei care:
– au fost martorii atentatelor din 11 septembrie. 9/11
– nu vad lumea fara tehnologie
– sunt cea mai bine educata generatie
– cand vine vorba despre sanatate, economie si mediul inconjurator, sunt cea mai constienta generatie
– sunt mai putin patrioti, mai mult global citizens
– sunt autentici, respecta si apreciaza foarte mult individualitatea.
– sunt din ce in ce mai putin religiosi.
Rihanna, Mark Zuckerberg, Britney Spears, Zoe Sugg sunt doar cateva nume cunoscute din Generatia Y.
GENERATIA Z – The Founders (1996-2012)
Cei care vor sa schimbe lumea. Nu stim inca daca vor reusi, dar daca nu, cu siguranta pregatesc teritoriul pentru generatia Alpha. Sunt mai maturi decat generatiile precedente, mai stapani pe sine si mult mai safe. Nu cred in visul american pentru ca au fost crescuti de Generatia X, generatie ce demonstreaza un procent foarte mic de credibilitate in aceasta teorie. Asadar, stiu ca trebuie sa munceasca pentru a obtine ce vor. Sunt independenti si au o dorinta atreprenoriala intensa, avand in vedere ca au fost martorii greutatilor cu care s-au confruntat cei care i-au crescut.
Sunt open minded, sunt cea mai toleranta generatie de pana acum, loiali, responsaibili si foarte determinati. Este prima generatia care a fost inconjurata de tehnologie de la o varsta frageda. Odata cu evolutia ei, a devenit mult mai accesibila, asadar in casa in care se afla un Z, cu siguranta ultimele gadget-uri nu lipsesc. Petrec foarte mult timp online comunicand cu persoanele cu care ar purta o discutie intr-o zi obisnuita.
Insa toate acestea au si o latura negativa. Cei din Generatia Z se simt mult mai singuri si lasati pe dinafara din cauza mediului online. Majoritatea tinerilor sunt ingrijorati de felul in care vor fi privite postarile lor din social media. Sunt cei care se confrunt cu cyberbullying. Imaginea fiind importanta pentru ei, insa nu la fel de importanta ca pentru Millenials. Isi doresc sa arate o imagine cat mai reprezentativa si reala a lor, tocmai de asta sunt cei care creeaza cel mai mare awareness pentru individualitate.
Din punct de vedere politic, Generatia Z lupta pentru casatoria dintre persoanele de acelasi sex si pentru egalitatea dintre sexe.Sunt mai mai orientati catre cariera si mult mai putin catre familie si mai pragmatici.
Generatia Z:
– gandesc pentru ei, nu cred in autoritatea prezenta in Biserica si Guvern
– vad tehnlogia ca pe un aspect natural al vietii
– folosesc mai mult Instagram decat Facebook
– au mai putine probleme legate de alcool si droguri
– au crescut fiind mult mai bine supravegheati decat celeleate generatii
– posibil mult mai depresivi decat generatiile anterioare.
Malala Yousafzai, Zendaya, Gigi Hadid, Luka Sabbat, sigur iti suna cunoscut.GENERATIA ALPHA (2013-2025)
Se spune ca sunt cei care vor schimba cu adevarat lumea. Cei care se nasc in prezent si cei care nu o sa traiasca niciodata fara tehnologie. Puterea individuala o sa fie arma lor, intocmai datorita tehnologiei sunt capabili sa transmita orice gand peste tot in lume. So watch out for the Alphas from this time forth!
Andreea Jianu
Comments
Add a comment
-
follow us on instagram
@fabmusediana
This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.
Make sure this account has posts available on instagram.com.
This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.
Make sure this account has posts available on instagram.com.
@fabmusealina
This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.
Make sure this account has posts available on instagram.com.
This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.
Make sure this account has posts available on instagram.com.
Great post! 🙂