Dreptul la vot, emanciparea femeii, egalitatea in drepturi, este rezultatul eforturilor pe care le-au depus in urma cu cateva sute de ani si pe care inca il depun, multe femei extraordinare. Femei puternice care merita sa fie amintite, apreciate si onorate. Noi am ales 10 dintre feministele lumii, printre care se regasesc si 4 romance la superlativ.
CALYPSO BOTEZ (1880-1933)
Toti romanii sunt egali in fata legii, zice articolul 1 din Constitutia romaneasca. Dumneavoastra stiti că romanca e în afara de lege împotriva acestui articol? Intr-o era dominata de barbati, Calypso Botez a facut un prim pas catre schimbare. O feministă convinsă, Calypso a luptat pentru dreptul la vot, cresterea rolului economic, emanciparea intelectuala si politica a femeii in Romania. Ea a infiintat, impreuna cu alte luptatoare pentru egalitate, Emanciparea Civila si Politica a romancelor si a fost presedinte a Consiliului National al Femeilor Romane.
YOKO ONO (1933- )
O artista de origine japoneza ce sustine pacea, lupta pentru ea si canta despre ea. O feminista convinsa, Ono a sustinut de-a lungul timpului egalitatea dintre sexe, iar eseul ei numit The Feminization of Society, a ajutat miscarea feminista din anii `70. “Remember, each one of us has the power to change the world. Just start thinking peace, and the message will spread quicker than you think.”
MALALA YOUSAFZAI (1997- )
La doar 19 ani, vrea sa schimbe lumea. Asta este atitudinea despre care vorbim, atitudinea pe care trebuie sa o adoptam. Este o frumoasa pakistaneza care militeaza de la o varsta frageda, pentru educatia si societatea islamica, in special discriminarea femeii. “I speak not for myself but for those without voice, those who have fought for their rights, their right to live in peace, their right to be treated with dignity, their right to equality of opportunity, their right to be educated. ” Ar trebui ca toate sa-i urmam exemplul.
ALEXANDRINA CANTACUZINO (1876-1944)
“A lupta pentru îmunătăţirea soartei femeii, a o îndruma din cea mai fragedă copilărie pe calea muncii binelui şi a onoarei, este a face feminism, în cea mai pură, mai înaltă accepţiune a lui”, a spus cea mai inversunata si controversata feminista a Romaniei. Munca ei a avut drept rasplata rezultate remarcabile, atat la nivelul tarii, cat si pe plan international. A infiintat Societatea Ortodoxa Nationala a Femeilor Romane, astfel alaturandu-se doamnelor cu statut social provenit din familii importante, a avut o contributie semnificativa in Consiliul National al Femeilor din Romania, unde i s-a alaturat lui Calypso Botez. A infiintat Casa Femeii, ce avea ca scop ajutarea mamelor si copiilor din punct de vedere material, fizic si moral. Alexandrina si-a dorit sa implice femeia in activitatea politica, infiintand astfel Gruparea Nationala a Femeilor Romane, care isi propunea educarea si pregatirea femeilor pentru viata politica. Pe plan international, a condus femeile din organizatiile pe care le sustinea la Congresul de la Washington si a creat Mica Antanta a Femeilor, organizatie formata din ascoiatii feministe din Romania, Iugoslavia, Polonia, Cehoslovacia si Grecia. Prin aceste organizatii a atins subiecte noi, cum ar fi aparitia femeii noi, viata ei sexuala si statutul copiilor legitimi si ilegitimi.
ELLA NEGRUZZI(1976-1949)
O femeie care nu a acceptat NU-ul ca raspuns. Ella Negruzzi a reusit, dupa o batalie de 6 ani cu Baroul Iasi, sa devina prima avocata a Romaniei dar si din Estul Europei. A luptat neincetat, folosindu-se de toate cunostintele in drept pe care le-a cules in timpul Facultatii de Drept din Iasi. A militat toata viata pentru drepturile femeii si pentru emanciparea ei, a infiintat Asociatia Emanciparea femeii, Frontul Femeii si a infiintat cercuri culturale, unde le invata pe femei cum sa-si educe copii, cum sa se comporte si cum sa-si organizeze gospodaria.
ANA ASLAN(1897-1988)
Femeia care a invins batranetea. Ana Aslan a fost un medic roman specialist in gerontologie, academician si director al Institutului National de Geriatrie si Gerontologie. Este cunoscuta pentru reusita ei de a prepara vitamina H3 numita si Gerovital si impreuna cu farmacista Elena Polovrageanu a pus bazele Aslavital. Desi a fost o femeie la superlativ, Ana a maruturist: “Daca m-as fi casatorit, nu as fi realizat atatea. A fost o feminista a timpului, a sustinut dreptul la vot al femeii, educarea si emanciparea acesteia, fiind un exemplu de ambitie, succes si evolutie a sexului feminin.
MARLIENE DIETRICH (1901-1992)
Femeia care a indraznit sa poarte pantaloni si costume barbatesti, intr-o vreme in care aceasta actiune era aspru judecata si pedepsita cu inchisoarea. A combinat masculinitatea cu feminitatea nu doar in tinutele pe care le purta, ci si in comportament, din acest motiv a avut o influenta puternica aspura femeilor care o admirau si ii sustineau curajul si indrazneala. “I dress for the image. Not for myself, not for the public, not for fashion, not for men. If I dressed for myself I wouldn’t bother at all. I’d wear jeans. I adore jeans. I get them in a public store – men’s, of course; I can’t wear women’s trousers.”
EVA PERON( 1919-1952)
A fost sotia presedintelui, Juan Peron si a luptat pentru dreptul la vot al femeilor din Argentina. Dupa o lupta constanta, Eva a reusit nu numai sa obtina dreptul la vot pentru femei dar si dreptul acestora de a candida si de a fi alese pentru orice functie politica. “Here it is, my sisters, a long history of struggles, setbacks and hopes, which is why there is frustrated anger and menacing shadows, but also the victory for women over the denial, misunderstanding and vested interests of the hierarchy, cast off by our national awakening.”
GLORIA STEINEM (1934- )
Una dintre cele mai cunoscute feministe ale lumii, sustine drepturile femeii, egalitatea din punct de vedere social, politic si economic, independenta si puterea femeii. Celebra jurnalista este fondatoarea unor asociatii feministe, cum este Women`s Action Alliance, National Women`s Political Caucus, Women`s Media Center si a scris 12 carti despre feminism. “A woman needs a man like a fish needs a bicycle.”
BELL HOOKS (1952- )
“I will not have my life narrowed down. I will not bow down to somebody else’s whim or to someone else’s ignorance.” Bell, scriitoare de origine afro-americana, sustine ca feminismul este pentru toata lumea. Ea provoaca feministele sa ia in considerare relatia dintre rasa, clasa si sex, de asemenea semnaleaza importanta barbatilor in lupta pentru egalitate, deoarece pentru a face posibila schimbarea, inainte este necesara implicarea din partea ambelor sexe.
Comments
-
follow us on instagram
@fabmusediana
This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.
Make sure this account has posts available on instagram.com.
This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.
Make sure this account has posts available on instagram.com.
@fabmusealina
This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.
Make sure this account has posts available on instagram.com.
This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.
Make sure this account has posts available on instagram.com.